Ane's knutsel 2006
Jukeboxradiopc

Ik kreeg in oktober 2006 van een goede klant een mini-itx moederbordje. Waar moet je dat nu in stoppen?
Nou, ideen zat: http://www.via.com.tw/en/initiatives/spearhead/mini-itx/case-mods.jsp  .
't Bordje meet 17 * 17 cm. Het is een Via Epia Eden 500. Met alles er op en er aan:
Processor (500Mhz)  Geluid (Ac97) + Spdif,  Lan  Video AGP + S-video Usb poorten.
Er past SDRAM op, dus van 1 PC bij ons de 1G teruggebracht naar 512MB en de andere 512MB hierin.

Op 12 april 2007 zo goed als klaar: met Winamp + bijpassende! Skin:

 

Ik kwam er zelfs mee in Computer Idee ! (klik hier)Een jukeboxje als omhulling is dan heel leuk. Die vond ik op Marktplaats voor 20 euro. Helaas gaf de verkoper te grote maten op, 't kastje bleek kleiner dan geadverteerd.
Dat wordt prutsen , de kast meet 19 breed * 12 diep * 28 cm hoog. En de radio wil ik ook laten zitten .... want ik wil ook zonder PC aan de radio kunnen gebruiken. De PC zelf wil ik bij het starten automaties random muziek af laten spelen. Ik denk wel dat ik er Windows MCE op zet, dan kan ik met de afstandsbediening ook nog sturen.

Het originele kastje de inhoud en hier weer dicht Met een AMD cpu cooler van 6cm
plexiglas om de speaker af te
schermen van de voeding en de
voeding kan dan daarop gemonteerd
20 draadjes halveren ... halvarane! en toen was er power, de aan/uit
schakelaars gecombineerd en in
de zijkant geprakt.
daar moet nog een likje verf op
en scharnieren er aan
waar laat je 't moederbord?
idee 1: met de HD er onder
de HD is vastgezet tussen de afge-
zaagde zijkantjes van de kast
een ide-kabel doorgeknipt; een 2.5"
naar 3.5" adapter er tussen
toch maar idee 2: mobo op de
achterkant in plaats van in de kast,
minder last van de kabels
Van de achterkant een stuk er  uit
om de kabels er door te kunnen laten ->
en onder dat stukje de harde schijf met
converter van 2.5" naar 3.5", op het
plaatje een 100 ohm fancontroller - die
via een verloopkabeltje op 7 volt staat,
daarmee kreeg ik de fan pas stil
Hier alleseringeprakt (de harde schijf
op een tukje plexiglas en die aan 't
plaatje gezet),
en voila - de nieuwe achterkant
(25 maart)
let there be light met ledjes en let there be power en reset

de nieuwe achterkant en de nieuwe

voorkant met pootjes (geschilderde
rondhoutjes)
   
Dankzij Picco computers kon ik er een I/O shield in plaatsen!
Je ziet hoe ik de achterkant op zijn plaats houd: een dubbelgebogen stripje en een magneetsluiting.
Je ziet links dat de kabeltjes er nt in passen. Mijn originele KVM-kabels waren te dik, een los setje er bij moeten kopen.
Hierboven ook nog even de case-badge te zien.
   

De tussenstand op 22 maart, even de hd er uit, ik moet rechts nog een stuk afzagen:


Stap voor stap:

't Bordje gaat er net niet rechtstandig in, 't eerste stuk er in moet even scheef, en de voeding moet er eerst in, dat wordt wat. De zijkanten aan de binnenkant met 1/2 cm smaller gedecoupeerd. Eerst de trafo nagemeten. Ai, dat past weer niet bij ATX voltages (12V ~ i.p.v. 12V =). Wel een mini trafo, dus die kan verplaatst worden, zodat ik daar de voeding in kan laten zakken. Dat wordt nog prutsen om alles met 1 schakelaar aan en uit te kunnen zetten. Er zit trouwens op de achterkant van 't kastje een schakelaar voor de verlichting. Leuk!.
Een standaard voeding past er niet er in, dus een ATX PSU opengemaakt, fans er uit, dan zal 't al met al bijna passen. Alleen moet ik de achterkant opdikken met 2 centimeter. Dus bij de bouwmarkt uit de zaagrommelbak 2 latjes van dezelfde kleur meegenomen. Suf. Hoe kom je dan de bocht door? Dus een 2cm dikke mdf plankje (weer uit de rommelbak) op maat gezaagd zodat de achterkant is opgedikt, en in de bijpassende kleur (mahonie) geverfd.
Op de HCC-dagen van 24-11-06 vond ik een mini voeding van 200W; kosten 7,50. Nu gaat 't passen! Misschien zelfs zonder latjes. Hmmm --- 25-02-2007: dat kreng wil niet. PSU-tester geeft geen problemen aan, maar Moederbord-diagnose-tester geeft aan dat de +12V lijnen niet goed door komen. Weer 7,50 p de stort gegooid.
Dus terug naar de ATX-voeding, en daar de kabelzooi uitgedund. Bijna alle molex-aansluitingen er af geknipt. De voedingkabels, maar liefst 20 stuks, stuk voor stuk doorgeknipt en met de helft ingekort en aan elkaar gesoldeeerd.

Ik heb van plexiglas 2 plaatjes gemaakt. 1 Voor de harde schijf en 1 voor 't moederbordje. Op die van de harde schijf 2 afgezaagde kastrandjes gekit, precies de hoogte van de harde schijf. Dat geheel aan de moederbordplaat geschroefd; idee 1. Uiteindelijk past 't wel, maar krijg ik de voedings- en ide-kabel niet fatsoenlijk aangesloten (dan zou de ide-kabel tegen de hete voeding komen).
Dus idee 2: het moederbord op de achterkant schroeven. Kon ik de voeding weer loshalen, en 180 graden draaien. Dan wel nog even de aansluitdraden voor 't net (schakelaar naar voeding) verlengen ...
Aiai de lichtschakelaar kapot gegaan door de voeding er te hard in te drukken. Draadjes aan elkaar solderen maar. Dat gat ---- hey daar kunnnen de LEDjes (Power, HD) in.
Een gat in de bodem gemaakt. Daar een fannetje van een Athon (1200 denk ik, zat in de rommeldoos) in gezet (was de dunste fan). Van de voeding een beschermrooster er overheen. Oh ja dat waren van die herriebakkers. Uit de voorraad een slotplaatje met fancontrollertje gehaald (ja ik heb wat zooi ..), potmetertje er af.Op de hoogste stan dis de fan onhoorbaar, maar geeft wel genoeg luchtstroom. Mooi.
Nu moet er nog een gat in de achterkant komen om de kabelzooi (vga, audio, ps2, lan) aan te sluiten. De HD moet nog een plaatsje krijgen.

Zolang ik er niet mee pruts staat de radio gewoon aan. Straks als 'ie klaar is ook trouwens. Als ik zachte muziek wil, zet ik gewoon 't radiootje aan. Wil ik mijn mp3 verzameling afluisteren, dan zet ik de PC aan, bedien 'm via de KVM switch of via Radmin. Daartussen in zit een leuke oplossing: Internet radio. Mooi h? ----->>>
(CFRadio is donateware, voor 1,30 kun je 'm downloaden).
Ik clixte genoeg Euroclix bij elkaar om een Boync Cubite boxje te krijgen. Dat is een wit bakkie met speakers er in, USB-hubje voorop en een Volumeknop. Scheelt gepruts met de muis.... Aansluiten d.mv. usb en audio , gaat wel niet zo hard (klinken) maar geeft een mini-geluid naast de mini-pc!

Dankzij Picco computers kon ik er een I/O shield in plaatsen! Geweldige service! www.picco.nl .


Avontuur met opslagmedium:
  1. Floppy? Vergeet 't maar, er zit geen connector op 't moederbord.
  2. CD of DvD? Nou, even 1 uit de kast om XP te installeren, de rest gaat via 't netwerk.
  3. Harde schijf -- waar laat ik die nou weer, daar is geen plaats voor (voeding + mobo kunnen er amper samen in)!
A. Op ebay vond ik voor de harde schijf een leuke oplossing: Bootable Dual Compact Flash CF to 40 Pin Male IDE Adapter
Support two CF cards or single to be used, with larger capacity as you like Convert your CF card to a super small and anti-shock, low power consumption, no acoustic noise, cost efficient and fast read access time hard disk With this adapter, an x86 compatible system can be turned in to an embedded system
Bootable feature makes itself more widely used Compact size along with great convenience, economical choice for diskless network clients
Fully compatible with CF Type I, Type II, and Micro-drive with CF-II port
Floppy drive power connector
Precisely in accord with standard IDE interface: 40 pin IDE male connector
Bootable from CF card. With Master / Slave jumper selectable
Enable the embedded technology enthusiast to use CF card as a normal convenient hard disk
Dimension: 61mm x 45mm x 18mm
B. Nu nog op zoek naar een CF kaart van 4 of 8GB. Hmmm, daar komen de kosten ....
Een 4GB heb je minstens nodig om XP te laten draaien, en wil je ook nog wat muziek er op hebben dan wil ik toch 8GB, en dan ook nog Compact Flash III omdat die een fatsoenlijke snelheid heeft om als HD te werken. Dat gaat honderden euro's kosten? Daarna kocht ik op eBay 2 maal 4GB voor 48 euro. Dat vond de verkoper niet zo leuk en die draaide de bestelling terug. Ja, voor dat geld .....
Ach dat was ook weer 4,50 ....
C. Dan gaan we voor een 8 GB SD kaart. Een SD to IDE converter er bij gekocht.
Sufkop.
Dat soort kaarten kunnen 8GB helendal niet aan. Max. 4GB als je geluk hebt. De SD kaart werd niet voor niets met een USB-adapter geleverd, er is geen cardreader die ze aankan. Die SD kaart kon weer eBay op.

Vreemd - ik had 't zeker van van te voren bedacht - tegelijkertijd een converter gecocht van 3,5" IDE naar 2,5" notebook :

D.  Terug naar de harde schijf dan maar.
Nou ik gooi er echt geen veel te dikke dikke 3,5" harde schijf in. Voor 't geld waar ik die 8GB SD kaart voor kocht, kan ik natuurlijk ook een 2.5" notebook HD kopen (rond de 55 euro); en dan dus geen 4 of 8 GB, nee, hop, 60GB. Dat neemt wel meer stroom, geeft ook meer warmte.

Maar dat werkt ...... nou ja eh ..... XP installeren op 27-02-2006: dat duurde meer dan 4 uur .... op sommige momenten gebeurde er een 1/2 uur zo te zien niets, stond het installatieprogramma te rekken en trekken?  Tja, 500mhz cpu en 5400 rpm schijf is niet flitsend!.
 


Dan zit ik straks met de bediening. 2 Bier .... eeh nee ... een keyboard, een muis ... Ik heb natuurlijk van mijn koffermod nog een
oprolbaar keyboard liggen . Maar die past er niet in de jukebox. Hmm. In ieder geval had ik al een mini-muisje.

Maar als er toch al een radio in zit, dan moet toch ook Windows Media Center op de harde / flash schijf.
Daar hoort een AfstandsBediening bij.
Ik vond er (alweer op eBay) een voor 20 euro die een USB-stickje als receiver heeft, de X10 AB remote control MCE. Dat scheelt weer zo'n joekel van
Microsoft. 
Ik
bedien 'm uiteindelijk via de KVM switch of via Radmin.

Ik heb dus eerst geprobeerd met zo weinig mogelijk stroomopname te werken. Omdat de SD kaart te hoog gegrepen was is 't dus een notebook HD geworden, en dus ook een fannetje er in. Zonder PC is 't gebruik 8 Watt. Full throttle gaat 't verbruik naar 31 Watt !!! Fabeltasties!  

Kostenplaatje:

Deze site is gesponsord door

Duijff en Hunneman; www.finplan.nl .

sponsor van deze site

Voortaan zoeken zonder
uw privacy prijs te
geven?

 All the prutsers work in vain, 'cause windows strikes again .. 29-06-2011